Martenitsi, una tradició búlgara

Un matí fresc de març un nen traci amb els cabells negres com els corbs i els ulls feliços blau clar agafa suaument la mà esquerdada de la seva àvia mentre es redreça el seu abric brodat.

Avança amb orgull perquè duu les seves noves botes de pell de cérvol, decorades delicadament amb triangles pel seu oncle. La seva àvia somriu tendrament, vestida amb la seva camisa ampla lligada amb un cinturó i el seu abric tradicional. Al nen li agrada mirar la serp de tres caps brodada de la camisa de l’àvia, però ara una altra cosa atrau la seva atenció... i és l’emoció que sent en estrènyer fortament, amb l´altra mà, els fils blancs i vermells de llana retorçats, anomenats martenitsi!

Sap que, després les festes dedicades a Dionís, ell és el portador de la vella tradició. La màgia dels fils martenitsi protegirà tota la família de les forces de mal i de les malalties, i afavorirà la fertilitat. El nen riu amb entusiasme mentre lliga els fils a la branca florida de la pomera del pati. L´àvia l’agafa per la cintura i l’alça lleugerament, i quan el torna a deixar a terra, mira amb orgull el martenitsi de llana blanca i vermella lligada pel seu net.

La paraula martenitsi prové del mes de març, mart en búlgar. És quan se celebra aquesta tradició de penjar a una branca florida d’un arbre fruiter, els fils de llana vermells i blancs en forma de diverses figures. Tothom confia profundament en la màgia dels fils que és viva, segle rere segle. És la màgia de l´antiga Tràcia, o potser encara més vella..


Image by MireXa from Pixabay


Anna Brathwaite
Estudiant de Llengua catalana

Comentaris

Entrades populars