Truquen de matinada

Si et truquen de matinada, és que algú s'ha equivocat, o volen donar-te una notícia dolenta, o ha passat un fet desagradable.

En les dictadures la policia acostuma tristament a trucar de matinada a les cases de polítics, o de persones activistes que volen detenir.

Coneixem uns quants casos del passat franquista i també els succeïts malauradament molt recentment a Catalunya.

El poeta i autor Lluís Serrahima va escriure “Què volen aquesta gent que truca de matinada” un poema de denúncia de la repressió franquista, i el 1968 Maria de Mar Bonet va compondre una cançó amb la seva lletra per denunciar la mort de Rafael Guijarro, suposadament provocada per la policia durant un escorcoll a casa seva.

Poc temps després va passar un cas semblant, el de l'Enrique Ruano, un estudiant madrileny mort per la policia en unes circumstàncies similars.

Darrerament tenim els fets de la detenció irregular de Joan Coma, regidor de l'Ajuntament de Vic i dels set detinguts del Vallès pels fets del 23-S. Alguns d'ells van ser detinguts de matinada, inculpats de tenir explosius. No podien culpar-los perquè lluitaven per la defensa de Catalunya i les seves institucions.


Imatge de Falkenpost from Pixabay


Carmen Insa
Estudiant de Llengua catalana

Comentaris

Entrades populars