Fets històrics que canvien vides 

El 21 de desembre de 1991, el butlletí de notícies de la televisió russa va obrir amb un anunci dramàtic: "Bona nit. L'URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques) deixa d'existir ...".

Passats quatre dies el Sr. Gorbatxov anuncià per televisió que deixava de ser president de l'URSS. Que havia passat? Quants milions d'habitants de l'URSS extingida van quedar paralitzats de terror? Quants van témer per la seva vida i la seva seguretat? Segurament molts milions i no només a la Rússia que tots coneixem, sinó a un munt de països satèl·lits que estaven gestionats per russos.

L'URSS és un país complicat, gran, plural i tècnicament molt divers. Des de les súper secretes ciutats espacials i estratègiques, desconegudes per tothom fins als pobles siberians amb una forma de vida, basada en una religió medieval.

Però que va succeir perquè en pocs anys, un gegant com l'URSS, caigués fulminada en uns dies?

Probablement la situació ja era caòtica en els anys anteriors a aquesta data, però el gegant avançava amb grans i insegurs passos. Interiorment, es mantenia un control ferri: en la producció de recursos, en la planificació de la indústria pesada i en la vida quotidiana de la gent.

Mijail Gorbatxov arribà al poder com a secretari general de Partit Comunista de l'URSS el 1985. A partir d'aquesta data es posaren en marxa una sèrie de mesures amb la finalitat de modernitzar l'obsolet sistema de govern de l’URSS, les reformes conegudes com a "Glasnost" (obertura) i “Perestroika" (reestructuració).

Segons alguns historiadors aquestes reformes eren necessàries, però el país no estava encara preparat per afrontar-les. Es va produir una gran esquerda en la sòlida nació de nacions que va anar augmentant d'amplitud fins que el sistema es va col·lapsar i tots vam perdre.

Els russos i altres ètnies de l'extinta URSS van perdre la seva capa protectora i van haver de començar a viure per compte propi. Els habitants de les repúbliques satèl·lits es van quedar sense gestors en tots els sistemes de producció, és a dir de la nit al dia a milions d'habitants del planeta els va canviar totalment la vida, es van quedar sense futur.


Imagen de Andre Drechsel de Pixabay


M. Victòria Marcos
Estudiant de Llengua catalana

Comentaris

Entrades populars